Какво знаем за атлетичния тейпинг?


Атлетичен тейпинг на глезенна ставаВ литературата тейпинга е описан като метод за лечение и профилактика на отделни мускулно-скелетни състояния, като навяхване или изкълчване на глезенна става (Thacker et al, 1999), пателофеморална болка (Gigante et al, 2001), навяхване на китката (Rettig et al, 1997) и травми на раменна става (Kneeshaw, 2002). Научните данни за ефективността на тейпинга са смесени и противоречиви, но клиничното използване на тейпинг техниките е широко разпространено (Macdonald, 1994).

Garrick and Requa (1973) демонстрирали, че тейпинга ставал хлабав само след около 10 минути след апликирането му и осигурявал много малка механична стабилност само
за половин час от протичане на състезанието. Garn and Newton (1998) and Karlsson and Andreasson (1992) имали хипотеза, че ползата от тейпинга идвал от повишаването на проприорецептивното усещане, което позволява на перонеалната мускулатура да се съкращава по-бързо и рефлективно да се противопоставя на усукването в глезена.
Целта на тейпинга е да:
1.Поддържа лигаментите и ставната капсула при ставна нестабилност, като лимитира прекомерните и абнормни анатомични движения;
2.Повишава проприоцептивната обратна връзка от крайника и ставата;
3.Подпомага мускулно-сухожилната част по време на травми, чрез компресия и ограничаване на движенията;
4.Осигурява защитна превръзка и подложка на надкостницата.Атлетичен тейп

Hopper et al (1999) изследвали разликите в мускулната активност и ставните сили, действащи в глезенна става (с тейпинг и със стабилизатор за глезенна става) по време на приземяване в баскетбола. В изследването били включени 15 елитни състезателки по баскетбол, които тренирали техники на приземяване, като за анализиране е използвано видео, тензоплатформа (за оценяване силите на реакция на опората) и EMG (електромиография) електроди (за оценяване на мускулната активност). Заключението на авторите е , че механиката на приземяване и с двата метода е еднаква, но мускулната активност е била променена при тези които използвали стабилизатор за глезена.
Апликирането на тейпинг на глезенна става, като профилактично средство против получаване на травми е недоказано.

Advertisements
Публикувано в Спортна кинезитерапия. Етикети: , , , , . Коментарите са изключени за Какво знаем за атлетичния тейпинг?
%d bloggers like this: