Поддържаща физиотерапия и кинезитерапия при бременни жени


 

 

Повече от половината жени често съобщават за наличието на болка в областта на кръста. За по-голяма част, тези проблеми започват да се проявяват след раждане на детето, като при 10 % от тях болката в кръста става хорничен проблем. Най-чест рисков фактор е наличие на болка в кръста преди забременяване или поява на такава в ранните месеци от бременноста. Ходенето на работа (особенно свързана със стрес или по-големи физически натоварвания) е друг провокиращ фактор за поява на болка в тази област на гръбнака. Други рискови фактори са възраст (по-млади жени), тютюнопушене и ниско социално ниво на живот.
Болка в кръстаТочната причина за болка в кръста сред бременните е неизяснена. Съществуват редица изменения по време на протичане на бременността , които допълват рисковете на този проблем – промени в хормоните, покачването на тегло за кратко време и отслабването на мускулите на коремната стена. Посещаването при физиотерапевт (кинезитерапевт) е често наложително.
Физикалното лечение при бременни жени с болки в кръста трябва да бъде различно от това при пациенти които не са, защото са налице физиологични, биологични и механични промени. Физиотерапевтът трябва да може да отбележи налични промени в подвижността на всички нива на гръбначния стълб, като те могат да бъдат хипермобилност или ограничено движение в даден сегмент. Тестуване на мускулната сила и еластичността също трябва да бъде проведено.
Лечебната програма за възстановяване е необходима да съдържа възстановяване на подвижността, подобряване на стойката и стречинг на гръбната мускулатура. Всяка от тях трябва да бъде съобразена с промените в тялото на жената по време на бременност. Физикалните терапевти активно обучават как да се прави това безопасно и ефективно. За пример, коремните мускули се преразтягат по време на бременност и заедно с очакваното повишаване на теглото, това може да отслаби и прерзтегне коремните мускули. Честото сядане-ставане действително може да е причина за отпускане на коремните мускули поради повишаване на вътрекоремното налягане и следователно не се препоръчва. Терапевтите могат да Ви научат как да се стегнат коремните мускули по време на тренировка да се избегне този проблем.

Advertisements
Публикувано в Кинезитерапия. Етикети: , , , . Коментарите са изключени за Поддържаща физиотерапия и кинезитерапия при бременни жени
%d bloggers like this: