Кинезиотейпинг – механизъм на действие


Функцията на скелетните мускули не се ограничава само в придвижване на части от тялото ни, но и в активно подпомагане на венозното кръвообръщение и лимфотока. За разлика от кръвоносната система, лимфната няма помпа (сърце), която да обезпечава движението на лимфата. Движението на лимфната течност изцяло зависи от активността на скелетната мускулатура. Именно за това при нарушаване функцията на мускулите се създават предпоставки, за възникване на редица други симптоми.    Кинезиотейп Следователно, необходимо е да се обръща по-голямо внимание за възстановяване на мускулната функция към активиране и ускоряване процеса на лечение на травми.

От друга страна, ако мускулът е травмиран, той се възпалява и набъбва, а това го притиска, защото се намалява пространството между кожата и мускула. Това води до влошаване оттичането на лимфната течност, което е необходимо за отвеждане на крайните продукти от разпада на увредените тъкани. Тази компресия също така оказва влияние върху рецепторите за болка, намиращи се в дермата, която от своя страна предава „сигнал на дискомфорт” в мозъка. Този тип болка е известна като миалгия, или мускулна болка.

В зависимост от състоянието на увредения участък, кинезиотейпът може да се апликира по два начина – в неразтегната или разтегната форма.

В първият случай, преди слагане на тейпа кожата над увредената мускулатура се разтяга. Това е необходимо за разтягане на мускула и сухожилието в увредения       участък. След апликиране на кинезиотейпа, мускулът и сухожилието се съкращават и връщат в изходно положение, което води до формиране на кожни гънки. По този начин кожата се издига над мускула и сухожилието, което създава допълнително междинно пространство и улеснява лимфния дренаж.

В случай, ако травмираното сухожилие или мускул са неспособни към разтягане, се използва вторият начин на апликация –  преди поставяне върху кожата, кинезиотейпът предварително се разтяга. Поради своята еластичност, тейпа се съкращава и образува гънки върху кожата, като в същото време поддържа травмирания участък.  Така, независимо от начина на апликиране, кинезиотейпът повдига кожата над травмираните мускули и сухожилия, осигурява тяхната поддръжка, намалява болката и облекчава лимфотока. Еластичността на тейпа създава допълнителна компресия, което стимулира нервните рецептори, облекчава болката и проприорецепция.

Апликации с кинезиотейп

Апликиране с кинезиотейп – примери

Advertisements

12 Коментари to “Кинезиотейпинг – механизъм на действие”

 1. Tzvetomira Dimitrova Says:

  Здравейте,
  Имам дете с левостранна хемипареза. Правим рехабилитация в Клиниката на Чавдаров в Красна поляна. Детето е момиче на почти 5г. Справяме се чудесно и имаме постигнати мн добри резултати. Ръката в подобрена до 90%, а крачето до 70-80%. За целата ходим на плуване на гимнастика и аз в домашни условия и правя разтягания на засегнатия крак. При разтяганията има голямо напрежение и болка. Искам да попитам дали според вас е удачно да се поставят лепенки на засегнатият крак?

  Благодаря ви предварително.

  Цветомира Димитрова

  • knganchev Says:

   Здравейте Цветомира,

   Много е важно да знам от какво заболяване е предизвикана хемипарезта?! Подозирам, че става дума за ДЦП! Ще чакам да ми пишете. 🙂

 2. Величка Иванова Says:

  Здравейте, откъде мога да си закупя съответните лепенки за кинезиотейпинг

  • knganchev Says:

   Кинезиотейп се продават в специализирани магазини за кинезитерапия. За да имат лечебен ефект, лицето трябва да има съответните познания и сертификат за използването им!

 3. IGANCHEV Says:

  здравейте, как мога да придобия съответните знания и сертификат за ползване на кт?

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   В НСА организират често курсове по кинезиотейпинг. Проверявайте от време на време!

 4. Денислав Says:

  Мога ли да попитам на каква цена вървят лепенките + поставянето им и къде могат да ми ги поставят ? Също така понеже спортувам активно искам да попитам дали ще помогнат при възстановяване на скъсани мускулни влакна в првия бедрен мускул ?

 5. knganchev Says:

  Здравей Дениславе,
  Кинезиотейпът е много подходящ за скъсвания на мускули и сухожилия. Ако живееш в София заповядай в нашия център! 🙂

 6. РУМЯНА ГАВРАИЛОВА Says:

  здравейте, страдам от плексит от 2-3год. опитах с масажи, но няма голям ефект.сега съм слепенки , но не виждам резултат отново.интересувам се дали може да се прилага кинезиотейпинг при плексит.

 7. knganchev Says:

  Здравейте Румяна,
  Плекситът се лекува комплексно и е много важно, каква е причината за обострянето му! Кинезиотейпът помага, но не е панацея. Изключително важно е как се поставят лепенките, каква форма имат, колко са опънати и т.н.

  Заповядайте при нас, ако имате интерес да Ви облекчим страданието.

  Поздрави: К. Ганчев

 8. apache234 Says:

  Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

 9. kameliya Says:

  Здравейте, интересува ме дали кинезиотейпингът ще има ефект при аддукционна контрактура на горен крайник с ограничена съответно външна ротация и абдукция,има известна болезненост в ръката и данни за аваскуларна некроза след две мн травматични операции по повод на полифрагмента фрактура на анатомичната шийка на раменната кост. Възможно ли е да подобри тонуса на мускулатурата и да подобри оросяването? Не се надявам на чудеса, студентка по медицина съм..питам има ли смисъл да се приложи в конкретния случай..купила съм лепенка и и имам идеи как трябва да се постави,, но баща ми най-вероятно ще откаже, а и аз самата съм изпълнена със съмнения.. Благодаря за вниманието!


Коментари са забранени.

%d bloggers like this: