Синдром на притискане (Impingement Syndrome)


Синдром на притискане (Impingement Syndrome) е засягане на общото състояние на раменна става, който често се наблюдава в напреднала възраст. Това състояние е тясно свързано с бурсит на рамото и тендинит на ротаторния маншон.

Болка в рамотоКогато една травма произлиза от мускулите на ротаторния маншон, които покриват раменната става, те реагират с отток, защото са заобиколени от кост и когато те оттекат произтичат серии от различни оплаквания. Вътрешното притискане се увеличава, което е резултат от компресия и нарушаване на кръвния поток в малките кръвоносни съдове. Когато кръвоснабдяването намалее, мускулната тъкан започва да се разнищва подобно на протъркано въже. Движения подобни на извъртане на ръката зад гърба, повдигане напред над главата или обличане на блуза или палто, например, могат да бъдат съпроводени със силна болка.

Какви са симптомите на Impingement Syndrome в раменна става?

Типичните симптоми на синдрома на притискане включват затруднено завъртане на ръката зад гърба, болка при повдигане на ръката над главата и слабост на мускулите на рамото. Ако тези мускули са травмирани за дълъг период от време, те могат да се скъсат буквално на две. В такива случаи описаната слабост може да предизвика затруднение на пациента да повдигне ръката си.Скъсан m. supraspinatus

Как се диагностицира Impingement Syndrome?

Диагнозата се поставя с медицинска история (анамнеза) и физикално изследване от вашия лекар. Необходимо е да се направи рентгенова снимка, на която най-вероятно ще се забележат промени в костта, което е индикатор за поражение на мускул. Също така, може да има наличие на остеофити (шипове) или промени в нормалния костен контур. Синдромът на притискане може да се потвърди, като се постави инжекция с малко количество анестетик вътреставно, около залавните места на мускулите и болката се облекчи за кратък период от време.

Как се лекува синдром на притискане?

Използват се противовъзпалителни орални медикаменти, като Ибупрофен, Неурофен, Волтарен, Аулин, Афламил и др. Вие трябва да ги приемате редовно и продължително, приблизително за около 8 седмици. Вашият лекар трябва да ви следи, защото дългия им прием може да увреди стомашната лигавица или да предизвика кръвоизливи.

Приемането на противовъзпалителни средства за кратък период от време, може да излекува болковия синдром, но това няма да премахне основния проблем и болките отново ще се завърнат.

Синдром на притисканеВ допълнение към медикаментозното лечение е необходимо да се включи физикална терапия – електролечение и кинезитерапия. Понякога се налага да се включи кортикостероидна терапия, която представлява вкарване на кортикостероид вътреставно посредством инжекция. В много тежки случаи, които не се повлияват от всичките изброени средства за лечение, вашият лекар трябва да ви изпрати на магнитно ядрен резонанс, за да се види да ли няма руптура (скъсване) на мускул. При потвърждаване за руптуриран такъв, се налага хирургичнo лечение.

Advertisements
Публикувано в Кинезитерапия. Етикети: , , , , , , . Коментарите са изключени за Синдром на притискане (Impingement Syndrome)
%d bloggers like this: