Дискова херния (Болки в кръста)


Симптоми при дискова хернияДисковете се намират между отделните прешлени на вашия гръбначен стълб. Функцията им е да абсорбират сътресенията и да предпазват нас от сили на компресия. В допълнение, дисковете осигуряват подвижността на гръбначния ни стълб, като допускат да се сгъваме и усукваме. Дискът е изграден от външен плътен фиброзен пръстен назоваващ се annulus fibrosus, който обгражда в центъра желеподобна субстанция, наречена nucleus pulposus.

Увреждането на диска може да се предизвика от еднократно травмиране, както при вдигане на тежести по време на състезание или някакъв нещастен случай (катастрофа, падане и т.н.). Най-често увредите  са в резултат на натрупани травми, както при вдигане на тежест при наведено тяло напред или усукано в кръста. Всеки малък инцидент, като вдигане на тежки предмети в ежедневието (магазинери, строителни работници, общи работници и др.), „гушкане” и носене на деца, носене на тежки пазарски чанти и т.н.,  може да е причина за увреда на диска по всяко време. Една от най-честите причини днес за травмиране на диска е продължителното статично пренатоварване (седене или стоене в право положение). Нарастващото „натоварване” върху диска води до деформиране на външната стена, под формата на подутина. Центърът (nucleus pulposus) на „подутия” диск е все още въздържан от външната стена.  Разкъсвания или спуквания на фиброзния пръстен, могат да доведат до освобождаване на химични медиатори, които водя до възпаление и в крайна сметка до болка в кръста.Дискова херния

Херниране на диска се получава, когато натиска върху или вътре в него, предизвика разкъсване на външната му стена и съдържанието на ядрото мигрира навън от диска. Това е причина за появата на възпалителна реакция, която дразни нервното коренче (та) или съществува механична компресия на нервното коренче (та), или на гръбначния мозък от деформирания диск, или части от диска може да са се откъснали. Индивидуално може да има болка в кръста и/или крака.

Най-често дискови хернии се срещат в лумбалния (поясен)  дял на гръбначния стълб. Това често е основната причина за болка в кръста, бедрата, прасеца или по целия долен крайник. Други симптоми са: изтръпване, мускулна скованост или слабост. По-рядко се срещат дискови хернии в областта на шията и шийните прешлени, които могат да предизвикат болки във врата и ръцете, изтръпване, мравучкане и слабост.

Един от най-точния начин за оценка на състоянието на диска е чрез магнитен резонанс (ЯМР). Въпреки, че при поява на болки в гърба или крака, пациентите  и техния личен лекар често използват  рентген. Той дава главно оценка на костната  тъкан и  може да се види състоянието на пространството между съседните прешлени, както и отворите за нервните коренчета.Магнитен резонанс Един ЯМР може да разкрие какво е състоянието на мекотъканни структури като дискове, нервни коренчета и патология, засягащи тези структури. Друг метод за диагностика е ЕМГ (електромиография ). Чрез  него се изследват състоянието на електрическите импулси в мускулите и периферните нерви.

Повечето хора са изложени на риск да изпитат болка в гърба по време на техния живот. Болките в гърба често могат да бъдат самостоятелно редуцирани или могат да бъдат лекувани консервативно, без хирургическа намеса. При болка в гърба продължаваща, около 6-8 седмици, която се влошава, или болката започва да ирадира в единия или двата крака, тогава е необходимо да се направи диагностично проучване, за да се определи дали има потенциална дискова херния. Лица, които имат редовен пристъп на болка в гърба или краката в течение на няколко месеца до една година, могат да изискват диагностични тестове за да се изключи една такава херния.

Лечението на дискова херния рядко налага използване на хирургическа намеса. Само в определени случаи се налага неотменна такава (болки които не се повлияват дълго от никакви консервативни методи, херниране в областта на cauda equina на гръбанчния мозък, чести парези). Декомпресия на дискаВсяка операция крие редица рискове от: инфекции, лекарски грешки, нежелани лекарствени реакции при анестезия, реакции към лекарства, а в някои случаи състоянието на пациента може да стане по-зле и може дори да доведе до парализа. Противовъзпалителните  лекарства, като некортикостероидни-противовъзпалителни средства и стероидни инжекции, могат да облекчат симптомите само за кратък срок. Въпреки това, продължителната употреба на некортикостероидни-противовъзпалителни средства, може да доведе до тежки сърдечно-съдови и стомашно-чревни усложнения.

Консервативно лечение, като например:  кайропрактика (мануална терапия), спинална декомпресия, упражнения, физиотерапия, масаж и акупунктура, могат да облекчат оплакванията, без рисковете, свързани с оперативния метод.

Advertisements

94 Коментари to “Дискова херния (Болки в кръста)”

 1. диана драгнева Says:

  Здравейте!Моля за съвет!
  Имам ЯМР от януари.Находка:хемангиом на Л3,дискова протрузия на Л4-Л5,медианна и парамедианна херния на Л5-ЕС1,остеохондроза,спондилоартроза,сколиоза и киста на Тарлов.
  В нашия град физиотерапевтите се чудят какви процедури да ми назначат.Моля ви,разяснете ми,що е това хемангиом?
  С хернията се справих за сега,но тези диагнози притесняват рехабилитаторите,с които вече имам работа.
  На 39 години съм.Как да укрепя мускулите на кръста,като имам хемангиом?
  Благодаря предварително!

  • knganchev Says:

   Здравейте Диана,
   ХЕМАНГИОМА е вродена аномалия, при която пролиферация на кръвоносни съдове води до образуването на маса, която наподобява неоплазма. Може да се появи навсякъде в тялото, но най-често се наблюдава по кожата и в подкожните тъкани. Повечето хемангиоми претърпяват спонтанно обратно развитие. Няма от какво да се безпокоите. Необходима е подходяща рехабилитация за укрепване на мускулатурата и медикаменти, ако имате болки!

   Успех

 2. Емилия Стоименова Says:

  Здравейте!Наскоро ми поставиха диагноза-увреждане на лумбосакралния плексус в дясно!Резултат от скенер :Намален процент на F- вълните отведени от Л4-5-Ес1 коренче в дясно КТ данни за малък пролабс на нуклеус пулпозис медианно в ляво ниво L5-S1 с вкалцяване в него. Насочена съм за санаториално лечение/Павел Баня/,но това неможе да се осъществи в близките 3-4 месеца по-простата причина,че няма места.
  През месец юни пак бях с болки-върнах се на работа за 2-седмици и на 9 юли постъпих в болница.И в двата случая бях на системи и инжекции.
  Болките вече отшумяват,но не напълно.Страх ме е ,че като се върна на работа,коята е седяща пак ще се възобновят болките. Какво лечение или физиотерапия мога да предприема за укрепване на гръбначния стълб.

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Г-жо/це. Болките не са ви отшумяли, защото не ви е завършило лечението.Сега се намирате в така наречената подостра фаза на заболяването. Необходима ви е физиотерапия и рехабилитация.Необходимо да се декомпресира нервното коренче и укрепване на паравертебралната ви мускулатура!!!! При необходимост за контакт с мен или въпроси ползвайте, от контакти адреса и телефона! https://kosioganchev.wordpress.com/контакти

 3. Мартин Колев Says:

  Здравейте,

  Имам парене в задната част на лявото бедро и горе в сгънките на 2-та крака. Направиха ми скенер и резултата е дорзална протрузия на диска между L5 и S1, по изявена в ляво. Бях на физотерапия 2 седмици, ефект нула. Дори не ми гарантират че това парене ми е от протрузията. Препоръчаха ми единствено санаториално лечение в Павел Баня. Ако има притиснат нерв в резултат на тази протрузия, няма ли начин да се освободи чрез някаква мануална терапия!?

  • knganchev Says:

   Здравейте Г-н Колев,
   Разбира се, че има начин за декомпресиране на притиснатото нервно коренче. Фзиотерапията не е достатъчна за лечение на дискова херния. Лечението трябва да бъде комбинирано – медикаментозна терапия, физиотерапия, мануална терапия (тракционни техники, мекотъканни техники, екстензии и т.н).

   Успех!

 4. Ренета Иванова Says:

  Здравейте,на 29.10.2010г. направих втори ЯМР и резултата е:
  Дисковете на нива L2-L3,L3-L-4,L4-L5,L5-S1 са дегенеративно променени. Те са с понижен сигнален интензитет, както при загуба на водното им съдържание. Диска на L5-S1 е снишен. На ниво L2-L3 на фона на дискова протрузия се намери екстрафораминална дискова херния.Находката избутва назад лявото нервно коренче. На ниво L3-L4 се намери дискова протрузия оказваща слаба компресия върху дуралния сак. На ниво L4-L5 на фона на дискова протрузия се намери малка медианна дискова херния. Находката оказва длаба компресия върху дуралния сак. На ниво L5-S1 се намери генерализирана дискова протрузия.Тялото на L5 е с променена форма, снишено в задната си част.Данни за задноръбови остеофити по дискалните повърхности на прешлените от L2 до S1.
  Много Ви моля за съвет в моя случай какво трява да бъде лечението? Какъв спорт може да се практикува?

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Положението не е розово, но не е и трагично!:) Преди да се захванете със спорт, трябва да нямате болкова симптоматика. Посетете някой добър физиотерапевт и кинезитерапевт, които ще ви проведът подходящо лечение. В по-късен етап, те ще преценят кой спорт ще е подходяш за вас.

   Поздрави: К. Ганчев

 5. Петков Says:

  Здравейте,
  След диагностика в областа на шията на скенер ми е поставена следвата диагноза:
  1.С3 – С4 – Медиална сублигаментна дискова протузия, коята води до редукция на предна арахноидна зона,дискретни ункоартрозни изменения, правилно изобразени неврални фораменти
  2.С4 – С5 – Медиална сублигаментна дискова протузия, коята води до редукция на предна арахноидна зона, правилно изобразени неврални фораменти
  3.С5 – С6 – Не се проектипа дискова протузия, правилно изобразени неврални фораменти, малки остеофити от ръбовете на артикуларните фасети
  4.С6 – С7 – Не се проектипа дискова протузия, правилно изобразени неврални фораменти, малки остеофити от ръбовете на артикуларните фасети
  Заключение – Шийна остеохондроза –
  доминираща VC3 – C4 , VC4 – C5
  Моля Ви дайте ми някъкъв съвет какво лечение и къде да приложа за да сипомогна максимално, знам че нама да се излекувам на 100%.
  Благодаря Ви.
  .

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   ЧНГ! Заповядайте в кабинета, за да се запозная с клиничната Ви картина и изготвяне на ефективно лечение.
   Поздрави: К.Ганчев
   http://kabinet-vita.com/contact.htm

   • Петков Says:

    Здравейте , благодаря ви за бързият отговор.В момента почти не чувствам болките, които чувствах преди време.Може би сега е момента Вие да се намесите при спокоино положение на моето заболяване.Възможноли е с вашата терапия да се върне частично или да се ограничи моята дискова херния на посочените две нева.Знам, че няма да сепремахне нацяло, но поне да се предпазя от следващ рецидив.Ако таво е възможно, тъи като съм от провинцията, моля да ми пишете дали има въжможност за намиране на някъква прична квартира на приемлива цена.

   • knganchev Says:

    Здравейте отново,
    Радвам се, че сте по-добре в момента. Няма начин да се върне изтеклото вещество отново в диска. Разбира се, целта е да не се допуска да прогресира заболяването Ви. Задължително два пъти в годината е необходимо да се правят прфилкатични процедури (обикновенно това са пролетния и есенния сезон).
    П.С. Относно квартира, най-добре е да се поровите в интернет! 🙂

    Поздрави: К. Ганчев

 6. zorka Says:

  L4-L5 Дегенеративни изменения в структурата на интервебралния диск;нискостепенна концентрична дискова протузия;остеофити от ръбовите на артикуларните фасети. L5-S1 Медиална сублигаметна дискова протузия, съпътствана и от остиофити от ръбовете на дисаклните ламини;остеофити от ръбовете на артикуларните фасети.

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Вашето състояние е абсолютно подходящо за консервативно лечение!

  • zorka Says:

   molq wi posyvetvai te me kakvo da prawq s tazi diagnoza.

 7. knganchev Says:

  Здравейте отново,
  Диагнозата не Ви е страшна! Просто трябва да се лекувате, ако в момента имате болки. Пролет и есен задължително трябва да правите профилактични процедури, даже и да нямате болки!

  Поздрави: К. Ганчев 🙂

 8. Лилия Василева Says:

  Здравейте,моля за съвет как да се лекувам,къде и при кого?Резултатът ми от ЯМР:Подчертана лумбална лордоза.Лявоконвексна сколиоза с пунктум максимум на ниво L2-3.Ръбна остеофитоза от апофизите на телата на L3, L4 ,L5 прешлените,съпътствана от хипертрофия на задния надлъжен лигамент от L4 до S1. Aнтеролистеза на L5 спрямо S1- първа,втора степен.Намалена височина на интервертебралния диск на ниво L5-S1.Десностранна латерална протрузия на интервертебралния диск в сегмента L4-5.На лице е десностранна фораминална стеноза.Без коренчева компресия.Медианен и двустранен парамедианен,повече в дясно дисков пролапс на ниво L5-S1. Наличие на централна, двустранна рецесуална и десностранна фораминална стеноза. Няма компресия на коренчета. Зона на абнормен – хиперинтензен в T1 и T2 сигнал от тялото и десния педикул на Tx11, кореспондиращ с хемангеом. Конус медуларис, филум терминале и кауда еквина – в норма.
  Находката отговаря на десностранна латерална протрузия на диска на ниво L4-5 с десностранна фораминална стеноза. Медианен и двустранен парамедианен, певече в дясно дисков пролапс в сегмента L5-S1. Наличие на централна, двустранна рецесуална и десностранна фораминална стеноза.
  Листеза на L5 спрямо S1 – I-II ст.
  Хемангеом в тялото на Th11.
  Моля да ми обясните с думи прости какво значи тази диагноза и много ли е страшна!

  • knganchev Says:

   Здравейте Г-жо Василева,
   Диагнозата не е страшна, но не е и розова! Първото нещо е да отидете на неврохирург, за да се прецени да ли момента е подходящ за физикално лечение или само за медикаментозно!
   Опишете ми в момента какви са оплакванията!!!!!

   П.С. След това може да заповядате в нашия център – http://kabinet-vita.com/for_us.htm

   Поздрави – К. Ганчев

 9. Лилия Василева Says:

  Г-н Ганчев,благодаря за отговора,но очаквах много повече относно диагнозата,както Ви помолих-с думи прости!Осведомих се какво значи хемангиом,но какво правим с него по нататък?Когато човек чуе „тумор“дори и доброкачествен се стресира ужасно много,а откъде мога да съдя дали наистина е доброкачествен?И къде точно е Тh11 ?Каква е разликата между антеролистеза и спондилолистеза?
  Болките в кръста,таза и по десния крак започнаха в края на август 2009 заедно с изтръпване и на двата крака.Започнах да накуцвам.Мога да стоя права не повече от 15-20 минути.Не ме боли само в легнало положение.
  Лечението ми изписано от невролог започна на 1.09.09г с кетонал-10 инж.дрозунал-2опаковки и мидокалм 2 опаковки,тоест по 40таблетки.
  Резултат-никакъв.
  18.09.09г дипрофос инж.-по 1 през 3дни-3 броя и селебрекс 1т вечер,дийп рилийф за мазане.
  Резултат-никакъв.
  27.09.09г дипрофос и волтарен инжекции заедно
  28.09.волтарен инж
  29.09.дипрофос и волтарен
  30.09.волтарен
  Резултат-никакъв.
  1.10.09г. Постъпих в болница за 7 дни.Лечение-трамал инж.,дексофен,мидокалм,мовалис.
  Продължих в същата б-ца 10 дни с физиотерапия и рехабилитация и лечение -афламил,мидокалм,темпалгин.
  От мазилата съм използвала фастум гел, профенид гел,ревулзан и алгасан лосион.
  Без резултат.
  1.11.09г Започнах озонотерапия-18 процедури.Два часа след самата процедура се чувствах добре и после болките отново започваха.
  След цялото това лечение мога да кажа,че болката надолу по крака намаля,но в кръста и тазобедрената става в дясно си остана много силна.Трудно ми е да се движа,да стоя права,продължавам да куцам.Лекарите я наричат щадяща походка.
  Моля,бъдете по-изчерпателен,помогнете,ако Ви е възможно!

  • knganchev Says:

   Здравейте отново,
   ХЕМАНГИОМА е вродена аномалия, при която пролиферация на кръвоносни съдове води до образуването на маса, която наподобява неоплазма (тумор – подутина). Може да се появи навсякъде в тялото, но най-често се наблюдава по кожата и в подкожните тъкани. Повечето хемангиоми претърпяват спонтанно обратно развитие.

   Спондилолистзата е преплъзване на прешелен спрямо съседен (антеролистеза – преплъзване в предна посока)!!!! При самото приплъзване се увлича и междупрешленния диск, което води неминуемо до хернирането му.
   Наистина сте опитали почти всичко от физикланата терапия, но все пак зависи кой, как и по какъв начин я прилага!
   П.С. Лошото е, че няма как да Ви кажа „елате при мен аз съм най-добрият в това…“. Ако решите заповядайте все пак при нас! Донесете ми всичката документация и най-вече ми трябвате Вие, за да напаравя една сериозна функционална диагностика и да решим какво да правим. Другият изход е оперативен!!!!!!!

   Поздрави: К. Ганчев 🙂

 10. Лилия Василева Says:

  Извинете ме за грешката,която допуснах-на всички места,където пише 2009г,да се чете 2010г.

  • Лилия Василева Says:

   Благодаря Ви за отговора и поканата.Не се и съмнявам,че сте най-добрият,за това се обърнах към Вас за помощ,уви, не съм от София,а знаем,че с 1-2 посещения не става.
   Желая Ви здраве!

   • knganchev Says:

    Лилия,
    Фактът, че болката се е „качила“ нагоре е добър признак. Опитайте още веднъж консервативно лечение, но в Павел баня!

    Успех!

 11. Ralica Says:

  Здравейте,
  И аз като всички искам да Ви помоля за съвет, как да постъпя в моя случай, диагнозата ми е L4-L5 – десцендираща медианна и медиолатерална към ляво дискова екструзия.
  Ниво L5-S1 – медианна и медиолатерална към ляво дисков херния. Компресията в/у дуралния сак се демонстрира на МР миелографията. Дистален миелон – без данни за патологични лезии.
  Помогнете ми в това кое решение е най-подходящо за мен!!! На 30 години съм, не приемам никакви обезболяващи, болката е търпима, но движенията ми са по-ограничени….Когато се раздвижа съм по-добре. Ходих на Павел Баня и определено имах ефект, но за кратко..простудих се и пак започнаха болките…
  Благодаря Ви!

  • knganchev Says:

   Здравейте Ралица,
   Не се притеснявайте за Вашето заболяване. Просто е необходимо комплексно лечение на дисковата херния. Първият етап е да се елиминира болката (коренчевото дразнене), следващият е да се създаде мускулен корсет (използва се подходяща, аналитична кинезитерапия) и профилактика!

   П.С. Ако искате заповядайте при нас!

   Поздрави: К. Ганчев

   • Ralica Says:

    Благодаря Ви за отговора!
    Искам да Ви запитам за това комплексно решение…не съм от София, как мога да разбера повече? Как да се свържа с Вас? Аз мога да дойда за консулт, но при едно лечение, един ден няма да стигне….
    Благодаря Ви!

   • knganchev Says:

    Здравейте отново,
    Това е линк с адреса и телефоните на центъра:
    http://kabinet-vita.com/contact.htm

 12. Nikoali Says:

  Здражейте,
  Женами е с гръбначно изкривяване сколиоза дясно изразена,точно когато забременя започнаха болки в кръста които преминаха в левия крак, оказа се че има дискова херния.
  Въпросът ми е следния. Болките неса престанали 4 месеца ,Ортопеда ни каза да лежи,и че всичко е противококазно за плода което може да направи .Имаме 4 пълни месеца, понякога болката е доста силна и нетърпима.

 13. knganchev Says:

  Здравейте Николай,
  Съжалявам за болките които има жена Ви! Интересно ми е как се доказа дисковата херния? Има ли направен магинтно-ядрен резонанс?! Болките в левия крак може да е от дисфункция на сакроилиачни стави, който е доста често срещан проблем при бременните жени!!!!!!
  П.С. Моите уважения към колегата, но бременната жена не е „болна“ жена и при положение, че бременността е нормална, а не се води патологична, могат да се прилагат всякакви консервативни методи за лечение!!!!
  https://kosioganchev.wordpress.com/2011/02/11/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD/

  Поздрави: К. Ганчев

 14. Спасимира Караиванова Says:

  Здравейте.Задължителна ли е оперативна намеса при диагноза Медианна дискова херния на L3-L4,с компресия върху сака?И Медианна и Парамедианна левостранна дискова херния на ниво L4-L5,водеща до компресия върху сака и коренчето в ляво?Това е диагнозата от днешния скенер.На 36г съм,не съм раждала!Благодаря Ви!

 15. knganchev Says:

  Здравейте Г-жо Караиванова,
  Оперативна намеса се извършва, когато:
  -болката не се повлиява от консервативни методи на лечение за продължителен период;
  -има компресия на кауда еквина (конска опашка) на гръбначния мозък;
  -получаване на чести парези.
  Предполагам, че Вашата клиника не е такава и при подходящо лечение нещата ще се стабилизират!

  Поздрави: К. Ганчев

 16. Валентин Says:

  http://www.yumeiho.bg
  какво мислите за Юмейхо

 17. knganchev Says:

  Здравейте Валентин,
  Юмейхо терапия е един от многото нетрадиционни методи за лечени и профилактика на човешкото тяло. Той е прекрасен за редица заболявания, но специално за дискова херния аз лично не го препоръчвам!
  Поздрави: К. Ганчев

 18. Meri Says:

  Здравейте, аз съм на 22 години, на 21 години родих своето дете. По време на бременността след 6 месец се появиха ужасни болки в кръста и влачех десния си крак. Но поради състоянието ми лекарите не прдеприеха никакво лечение. След като родих болката изчезна и ежедневието ми минаваше добре до предо 2 месеца. През януари започнаха съсвем леки болки в кръста, имах изпити (студентка съм) и затова реших да отложа посещението на лекаря за след сесията. Но фатално…защото след сесия на 12.02 състоянието ми се влоши и започнаха ходенията по лекари… диагнозата е увреждания на коренчетата на Л4 и Л5 и лумбалните плексуси. болките са всекидневни, обезболяващите не ми действат…и така започнах да се отчайвам от живота…не мога да се грижа за детенцето си, грижат се бабите….не мога да си представя как 6те работя …не мога да си видя бъдещето така в болки и мъчения..Моля дайте съвет, но да не е за операция…мисля да отида на санаториум в Павел баня и евентуално иглотерапия в София.. Не мога да рабера тази диагноза дискова херния ли трябва да означава.?Когато попитах невролога ми да ми обясни какво точно се вижда на рентгеновите снимки, тои обясни , че липсва веществото , което трябва да е между прешлените Л4 и Л5 и така се таркат костите едни в други и от там е болката.. МОля дайте съвет, отачаяна съм 😦

  • knganchev Says:

   Здравей Мери,
   Не трябва да се отчайваш от живота от една дискова херния! Няма да е лошо, да направиш един скенер за да видим какво е положението на дисковете.
   П.С. Заповядай при нас за една консултация!

   Поздрави: К. Ганчев

 19. Сашо Says:

  Здравейте!
  Казвам се Александър и съм на 30 г. Декември месец 2010 г. лежах в болница и ми поставиха диагноза „Медианна-парамедианна дискова херния L4-L5 в ляво. Лумбален радикулерен Л 5 синдром в ляво“. От направения скенер на лумбалния гръбнак докторите разчитат “ Голяма медианна-парамедиална дискова херния Л4-Л5 в ляво. Умерена стеноза на гръбначния канал на това ниво. Сакрализация. Ляво конкавна сколиоза на лумбалния отдел на гръбначния стълб“. От направеното ЕМГ -коренчево дразнене на Л5 коренче в ляво.
  Пробвах с физиотерапия около 11 процедури. но не се повлиях. Пробвах и озонотерапия -13 процедури и останах много доволен, но за кратко. Не зная дали причината за влошаването ми отново не е у мен, защото започнах да се движа без лумбалния колан и започнах да правя упражнения за стягане на поясния корсет. От тогава изпитвам отново силни болки следобедите.
  Знам, че без да се види човек на място е почти невъзможно да се даде еднозаначен и пълен отговор, за шансовете, но все пак Ви моля на базата на тази информация да ми кажете какво да правя и задължителна ли е операцията в моя случай. Най-много се притеснявам от това,че не зная какво да правя, а мисля, че времето в такива случаи не работи за нас. Обръщам внимание, че нямам парези, ходя на пръсти и пети, сутрин, като стана се чувствам добре, но следобедите вече се изкривявам на дясно и започва да меболи таза в ляво. Нямам постоянно изтръпване на крака в ляво, но пък прасеца започна да ми отслабва. Преди да започна с упражненията в следствие на разходките крака ми бе укрепнал и усещах сила в него.
  Надявам се да получа отговор на електронната си поща, за което Ви благодаря предварително! Чао!

 20. Валентина Резашка Says:

  Здравейте!
  Моля за Вашето мнение от направения на 19.03.2011г. ЯМР на дъщеря ми. Тя е на 15г. и 7м. Активен спортист е. Плува 6 дни седмично, средно по 5 км.
  Данни за запазена поясна лордоза. Запазена архитектоника на лумбалния сегмент на гръбнака. Прави впечатление наличието на деформации на горните апофизи предно на телата на Th12, L1 и L2,като на L1 се открива телце на Шморл. На нивото на L5- S1 се открива находка за ниско- степенна дискова протузия. Същата се проследява срединно, двустранно парамедианно и към медио- латерално вляво. Инициална предна компресия на дурасалния сак. слабо проминиране вляво към фораминално. Заключение: МРТ находка за инициална дискова протузия на L5-S1.
  Искам да добавя, че проблемите и започнаха преди около 2 години с болка в дясно в плешката. При рентгеновата снимка не видяха нищо обезпокоително. Направи 1 месечен курс физиотерапия и 1 месец рехабилитация- с резултат временно облекчение по време на сеансите. Направиха и блокада- д- р Хубенов, Дианабад,- резултат временен. Започнахме сеанси при Чавдар Нинов- иглотерапия, мануална терапия- болката отшумя. Преди около два месеца започна болка в левия глезен. Направихме ЯМР- излив. Продължиха сеансите при Чавдар Нинов, където освен иглотерапията и мануалната терапия и бяха направени и 3 сеанса с лазер- облекчение- само непосредствено след сеанса. Заведох я при един китаец- лекар. С пулсова диагностика/ без да споменаваме проблемите си/, той каза, че промлемът е в кръста и поиска скенер или ЯМР. Китаецът “ позна“- резултатъ от ЯМР Ви го написах по- горе. До момента сме направили един сеанс- иглотерапия, нещо с магнитни пръчки, масаж, вендузи. Моля за Вашето мнение и прогнози. Отново подчертавам, че е на 15 г. и е активен спортист.
  Предварително Ви благодаря!

 21. Надя Димитрова Says:

  Здравейте,

  Преди около 6 месеца претърпях тежка катастрофа в следствие на което започнаха дразнещи и сравнително постоянни болки горе в дясно (дясната лопатка). След като се убедих, че няма да мине от самосебе си реших да отида на доктор. Бяха ми направени рентгенови снимки на шията, после ЯМР. Резултатът от последното е: Медианна и парамедианна дискова херния на ниво С3 – С4 . Силна дехидратация на диска.
  Неврологът ме прати на рехабилитация, но личният лекар ме наплаши доста. Едва ли не според него е задължително да се оперирам. А аз дори не усещам силни болки. Искам да попитам до колко е сериозно положението? Да очаквам ли непременно вълна от силни болки или е възможно хернията да е по – „пасивна“?
  Не съм правила процедури все още.От София съм и ще ми е удобно да ви посетя , но не знам какъв е редът.

  Благодаря предварително за вниманието

 22. Radoslav Says:

  Здравейте, искам да ви попитам има ли изобщо такава опция за “ спинална декомпресия“ в България, тъй като проверих в интернет и не намерих никаде център който да разполага с такава. До колкото разбрах машината се казва DRX 9000 , но може би има и друга такава. Моля ви ако имате някаква информация свържете се с мен пратил съм ви писмо по е-мейла. Благодаря ви за вниманието.

 23. marta Says:

  здравейте, имам протрузия на Л2-Л3-сублигаментарнапарамедианна и в ляво,оказваща лекостепенна компресия вьрху предното текално пространство,На нивоЛ3-Л4 тотална дискова протрузия,На нивоЛ4-Л5 , латерална в дясно дискова протрузия,оказваща директна компресия вьрху коренчето в дясно
  Днес ми правиха ЕМГ,кьдето се установи,че имам изразено предно коренчево уврежданеЛ4,Л5,С1 двустранно,нато Л4,С1 са по изразени в дясно,
  Много ви моля да ми изясните какво означава това защото никой нищо не ми обясни,Благодаря предварително,
  Забравих да кажа,че сьм на 44 г,Имам постоянно изтрьпване на десния крак,който е с 2см по слаб от левия-в прасеца и петата ми е много по слаба,А оплакванията са ми от близо 20 години,

  • marta Says:

   Здравейте ,Пиша ви отново защото не мога да намеря нормален лекар,който да ми даде препоръка какво да правя , Бих искала да ме посъветвате къде да ходя и какво да правя,Благодаря предварително,
   ямр-а се вижда че имам тотална протрузия наЛ3-Л4 Ии на нивоЛ4-Л5 латерална в дясно дискова протрузия,оказваща директна компресия върху коренчето в дяснол,
   Резултата от ЕМГ-то е;Увреждане на предното коренче на Л4,Л5,ЕС1-двустранно,
   ,Ходих при двама лекариНяма да споменавам имена,защото и двамата са светила от София,Първия доктор при когото ходих каза,че положението е сериозно и може да се стигне до операция,А другия като погледна изследванията каза,че ми няма нищо,даже ме пита дали не съм диабетичка,затова,че са ми увредени коренчетата,А аз никога не съм имала проблеми със кръвната захар-знам много добре това,тъй като работя в кл,лаборатория и всеки ден мога да си правя изследвания,

 24. anonymus Says:

  Привет. От около 2 седмици се появиха болки в кръста, които не минават. Болки няма през нощта и в неподвижно положение, а движенията, особено тези навеждащи напред предизвикват болка. Сутрин болките са отначало слаби, а с повечето движения се позасилват. Понякога лека болка ирадира откъм кръста към лявото бедро. Изтръпвания няма. Други оплаквания нямам. На какво може да се дължат болките? Спортувам силови упражнения с щанги, гири, мъртва тяга във фитнесстудио. Но досега не съм имал такива болки. За първи път ми се струва, че почувствах болките след сексуален акт…

 25. Десислава Спасова Says:

  Здравейте,
  много ме боли над опашката в дясно … 😦 наописуеми болки
  Какво е възможно да е това ?

 26. maq Says:

  ZDRAVEITE ,BLAGODARQ VI PREDVARITELNO ZA OTGOVORA SLED NAPRAVEN SKENER DIAGNOZATA MI E :DISKOVA PROTRYZIQ NA NIVO L3-4,L4-5.MEDIANNA DISKOVA HERNIQ NA NIVO L5-Ec1.LEKO IZRAZENA SKOLIOZA V LYMBALEN OTDEL .AZ RODIH PREDI 1 GODINA I POLOVINA I OTTOGAVA MI PO4NAHA BOLKITE .MOLQ VI KAJETE MI KAKVO DA PRAVQ I AKO TRQBVA DA DOIDA PRI VAS I NA TOZI ETAP NALAGA LI SE OPERACIQ

 27. knganchev Says:

  Здравейте Мая,
  Операцията е най-крайната мярка за лечение на дискова херния. Заповядайте при нас, когато Ви е удобно.

  http://kabinet-vita.com/contact.htm

 28. Маринела Маркова Says:

  Здравейте!, Казвам се Маринела Маркова и съм на 39г, Имам болки в кръста от януари 2011г. проведох близо три курса на консервативно лечение с медикаменти, инжекции, и физиотерапия, но положението все се влошаваше след всяко едно от тях,направих консултация с нервохирург и ЯМР доста е дълак резултата от ЯМР накратко Т11-Т12 малка дискова херния; Л2-ЛЗ голяма медианна дискова херния; Л4-Л5 дискова протрузия Находката стенозирза епидуралната мастна тъкан и оказва компресия; Л5-S1 медианна дискова херния и заключението е ; дАНИ ЗА ДЕГЕРАТИВНИ ПРОМЕНИ- ОСТЕОХОНДРОЗА. мр ДАНИ ЗА ДИСКОВИ ХЕРНИИ И ДИСКОВА ПРОТРУЗИЯ НА ОПИСАНИТЕ НИВА.
  Въз основа на това направих операция на 18.07.11г. на хернията на ниво Л2-Л3 тя била големия проблем доста сложно било калцирана и доста дълго са я отстранявали, както и да е. Наистина се чуствах пшо добре като след операция но вече трети месец аз все още получавам болки в кръста, особедно слетобяд по вечеря немога още да се наведа а и дори трудно се накланям даже, и е доста дискомфортно положението даже и в хигиенното обслужване,немога да си сабуя и обуя чорапите, абе не е добре, и ми писва, Пия само волтарен вечер по една таблетка, болкоуспокояващо рядко но понякога се налага.
  Може ли някой да ми каже кога ще се оправя и ще се почуствам нормален човек, а не като ходя да ходя на една страна от болки когато ги има и да слизам странно от колата абе ужасное.

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   за да Ви се даде обективен отговор, най-добре е да дойдете на преглед при нас.

   П.С. Все пак „един несериозен отговор“ – все още имате защитен сапазъм на мускулите и слаб мускулен корсет! 🙂

 29. Радо Says:

  Здравейте, имате ли уред за спинална декомпресия във вашия център ?

 30. Evelina Georgieva Says:

  здравейте аз също искам да се оплача от подобни болки само че още не съм ходила на лекар…може ли поне малко да ме светнете.. боли ме кракът и бедрото в ляво..на моменти отшумява но понякога е непоносимо.също имам болки в опашната кост и другото което е .. лявата ми ръка често изтръпва докато спя.. когато се събудя не я усещам..а нито съм я притиснала някак си нито нищо.. просто така си стои неподвижно.. относно нея имам болки в рамото и плешката и доста ме боли чудя се да няма някакво изместване.. май писах доста..

 31. knganchev Says:

  Здравейте,
  Болките в крака се дължи на възпален нерв. Причините са много и по интернет ще ми е доста трудно да поставя някаква диагноза. Изтръпването в ръката и болката в плешката са симптоми на плексит . 🙂

  При желание заповядайте в центъра ни!

 32. Йордан Янев Says:

  Здравейте! На 57 години съм , имам дискова херния установена след ЯМР . Преди около година бях доста зле – трудно ходех, нямах координация , но след рехабилитация на Бургаски минерални банй нещата се пооправиха , но от преди 2-3 месеца започнаха болки в краката – малко над и зад коляното и трудна подвижност на глезените , болки в стъпалото. Получих и нещо като изсипване – изведнъж корема ми стана голям и увиснал и сега без колан не мога. Често уринирам , по някога имам и запек Често имам и болка в лявото подребрие. Забравих да споделя , че от 10 години имам диабет – неинсулино зависим. За сега ми е най-трудно с движението – има ли начин да се подобри?

 33. knganchev Says:

  Задължително трябва да направите консултация с хирург!

 34. danka Says:

  здравеите казвам се данка янкова от плевен на 50 год с диагноза медианна дх на ниво л4-5 парамедианна дх на ниво л5- ес1 вдясно дегенеративни изменения на скенираните нива от днес сам на алфамил и мидокалм невроложката ми каза балноле4ение но каде

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Аз Ви препоръчвам лечение в Павел баня!

   Поздрави и успех

 35. kiril Says:

  Здравейте. Казвам се Кирил на 37години ,преди 2 години се появиха силни болки в кръста и левия крак долу в прасеца ,ходих на компютърна томография .Клинична диагноза;Дискова херния L5-S1.КТ изследване на ;Гръбнак-лумбален сегмент.Контрастно усилване;нативно изследване.КТ описание;На нивото на L4-5 се откриват данни за парамедианна вляво дискова херния с формиране на пролапс. Предна компресия на дуралния сак.Релативно стеснение на вертебралния канал.Ангажиране на рецесуса вляво.Проминиране вляво фораминално.На нивото на L4-5 се откриват данни за дискова херния по типа на тотална протрузия с предна компресия на дуралния сак и проминиране към форамените двустранно.Ходих при д-р Пиронски на масажи и някакви инжекции ,направих 6 процедури ,после изчаках около 1 месец но болките продължиха ,след това ходих на китайска медицина 12 процедури и след около седмица след това болките намаляха .През тези 2 год. имах пак някакви болки но само в кръста но сега пак се появиха същите болки в крака и кръста .Моля дайте ми съвет какво лечения да предприема.Благодаря!

  • knganchev Says:

   Здравейте Кирил,
   Нормално е да има от време на време рецидивиране на оплакванията Ви. За да не се случва това често, е необходимо да се провеждат профилактични процедури пролет и есен!

 36. Елена Кръстева Says:

  Здравейте,
  Обръщам се към Вас по повод болките, които имам от около два месеца в долните две ребра, повече и по-често вдясно и по-малко и по-рядко вляво. Резултатите отпреди седмица от ЯМР указват медианна дискова херния на ниво Th9-Th10, като находката стенозира предното ендурално пространство с данни за компресия върху дурата, а на ниво Th12-L1 се установи дискова протрузия, стенозираща, но без данни за компресия върху нервни структури. Единственото, което съм прилагала, е Арника гел, и едноседмично приемане на Флексамин, предписан от невролог, но приемането на медикамента доведе до болки в стомаха и го преустанових. Моля Ви за съвет как да постъпя, за да намалеят болките. Благодаря Ви!

  • knganchev Says:

   Здравейте Елена,
   Освен медикаментозното лечение Ви е необходима физикална терапия съчетана с мануални техники и похвати. Оплакваният Ви са от дразненето на нервните коренчета, които са компресирани от дисковите хернии и малките мускулчета между прешлените.

   П.С. Заповядайте при нас за евентуална терапия

 37. Нуша Тодорова Says:

  Здравейте!
  На 39 години,с парамедианна дискова херния при L4.Дисковата херния получих през 2002год. от постоянно стоене в една поза 10-12 часа.Бях много зле,с пареза на левия крак.Съкратиха ме поради многото болнични и през следващите безработни месеци раздвижвах и тренирах левия крак до пълното му възстановяване.Започнах нова и различна работа,преборих се с депресията,изчистих организма си от лекарствата.През 2009 г. имах отново болки,но с хапчета бързо се справих.На 31.12.2011г. много силно ме заболя кръста и отново ме хвана в капана си дисковата ми херния.Поради почивните дни започнах лечение с Волтарен инж. от 02.01.12г. за 5 дни.Сега продължавам с хапчета Волтарен.
  Въпросите ми са следните:
  1.Възможно ли е от психическа преумора в комбинация с малко по-засилено физическо движение да съм провокирала пристъпа?
  2.Влияят ли диетите при дисковата херния?
  Правя едно уточнение:преди 2 години се преборих с тютюнопушенето,което доведе до повишаване на телесното ми тегло-87кг. при ръст 162см.Последва депресивно състояние и обездвижване.Моето наблюдение е,че сама се предразположих към пристъпа.
  3.Искам да започна да спортувам в къщи-разполагам с велоергометър,степер и харесвам каланетиката.Кога и с какво да започна?По колко?
  4.Съвместима ли е протеинова диета с дискова херния?
  Извинете ме,че имам много въпроси!Тук в малкия град няма кого да попитам.
  Искам да си върна ведрия живот обратно-без болки,без отчаяние,без цигари и по-слаба!
  Предварително Ви благодаря!

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Рецидивирането на симптомите са комплексни. Диетите по никакъв начин не могат да са причина за провокация на симптомите Ви. Напротив, редуцирането на теглото са Ви в помощ. Не Ви препоръчвам протеинова диета, защото е доста вредна. Наблегнете на рационално хранене, но с леко занижена калоричност и включете подходящ двигателен режим (за Вас е уместно степер – 30-40 мин. с много ниска интензивност на натоварване).

   П.С. Сезоните най-често провокират обострянето на хора с дискови проблеми. Добре е да провеждате профилактично лечение пролет и есен.

   Поздрави: К. Ганчев

 38. Stoyan Says:

  На 40години съм преди два месеца паднах от стълба на гърба направиха ми снимка и поставиха диагноза имам старо заболяване анкилозиращ спондилит на торакалния и лумбален гръбнак с изразена изправена торакална кифоза и лумбална лордоза. Тялото на Тх12 е клиновидно снижено-постостеопоротична фрактура. До преди падането се чувствах пълноцене и работех наред със здравите сега имам силни болки определео във прашлена на средата на гърба сигурно 12. Лекарят ми даде само болкоуспокояващи и корсет когато ставам. Как е по добре да се движа ,стоя седнал или легнал? Болките са по малки в легнало положение. Колко продължават болките и с какво мога да се лекувам? Взимам Миакалцик, обезболяващи-диклак,фламексин,афламил и други от този род. за Бехтерев-Салазопирин.
  Ако може да ми помогните пишете! Благодаря Ви!

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Най-добре е да посетите физиотерапевт, за да Ви изготви рехабилитационна програма. (след направена рентгенографична контрола)!

   Поздрави: К.Ганчев

 39. Димитър Says:

  Здравейте,
  Казвам се Димитър и преди 3 години претърпях злополука .
  Правиха ми операция за евакуиране на кръвен съсирек около гръбначният стълб. Всичко това стана в чужбина. От тогава имам болки в областта на кръста където беше операцията, които са особено силни сутрин след ставане. Правих си ЯМР само ,че резултатите са на английски. Бихте ли ми помогнали ако Ви ги изпратя? Благодаря Ви!

 40. Елка Says:

  Мъжа ми има изместване на 5 -я прешлен,и това води до притискане на нерва на левия крак,от което има силна болка в крака,схващане на мускула.От инжекции ,системи и хапчета няма никакъв ефект,Опитахме с физиотерапия,има малко подобрение,но сега ни казаха за един човек ,който със специален масаж можел да намести прешлена и да освободи нерва.Това добре ли е,и после искаме да ходим на Павел баня,тъй като разбрахме ,че това е най-добрия санаториум за подобни неща.

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Най добре е да не се „намества“ прешлена, за да не отидете по спешност в неврохирургията на някоя болница:). Препоръчвам Ви Павел Баня или някой добър мануален терапевт!

 41. danka Says:

  nai dobre manualen terapewt mene mi pomogna bai petko ot levski – plewen

 42. Елка Says:

  благодаря ви от сърце за съветите

 43. jivko Says:

  dobro utro!kogato stapvam tu na ediniq tu na drugiq krak,i tam kadeto v krasta se use6ta koga sam na ediniq koga na drugiq krak.TO4NO TAM IMAM BOLKI !kakvo li moje da e!BLAGODARQ PREDVARITELNO

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Най вероятно се касае за дискова херния! Добре е да посетите невролог.

   Поздрави: К. Ганчев

 44. desislava ignatova Says:

  Zdraveite,molq vi za savet!!!!Sled rajdane s cezarovo se4enie s lumbalna upoika v krasta ve4e 40 dni sam s bolki v krasta,iztrapva i kraka mi,uveli4avat se bolkite,v sa6toto vreme i silni bolki periodi4no v stomaha i kato dupra 4uvstvam i v garba v oblasta na stomaha s povra6tane,otminava i sled 5 dni otnovo a tova v taza i opa6nata kost se uveli4ava o6te pove4e,molq da mi dadete savet 4e i karmq piq neksium za stomaha a krasta si go traq s kakvo moga da maja nalagam za da ne trovq bebeto

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Болите които чувствате в опашната кост, най-вероятно се дължат на нестабилност или възпалени сакроилиачни стави. Болките в коремната област могат да се дължат на натоварване на гръбначния стълб от постоянното навеждане над бебето и от принудителното положение по време на кърмене!
   П.С. Мазилата няма да помогнат. Намерете специалист който се занимава с бременни жени (физиотерапевт или кинезитерапевт).

   Поздрави: К. Ганчев

 45. danka Says:

  za mazane probvai diip riliif tova e iboprofen i pomaga na krasta no mai e za lekar

 46. Stoyan Says:

  Здравейте писах Ви преди време,но не знаех точно какво ми има първо имам болест на Бехтерев ислед падане снишин ТХ12 и прекъснати /стълбчета/ от падането.
  Искам да питам какво трябва да правя и може ли вече четвърти месец да имам болки в тази област и напред към корема /все едно контракция/ . Не мога да стоя прав и седнал имам болка и схващането опитвам се да ходя, но с много мъки и хапчета. Имам и скенер мога ли да Ви го изпратя.
  Благодаря Ви!

  • knganchev Says:

   Разбира се!

   • Stoyan Says:

    ИЗПРАТИХ ВИ СКЕНЕРА НА ПОЩАТА /НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ТУК КАК СЕ КАЧВАТ СНИМКИ/
    БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 47. Цветомира Says:

  Здравейте, преди около месец Ви писах тук с въпрос, но не знам как е изчезнал, затова пак ще го публикувам, надявам се да не е проблем 🙂 От известно време имам болки ниско в кръста, в един момент обхванаха целия десен крак и преминаха за 10-тина дни. Правих скенер, но не мога да си „преведа“ резултатите от него и ми е трудно да преценя колко сериозен е проблема, ако може да кажете какво горе-долу означават, благодаря 🙂 В момента нямам болки, но ми се иска да започна пак да спортувам, а не знам дали е подходящо. Ето резултатите:

  КТ на ниво Л4-Л5 – протрузия на диска без дискови хернии. Начални артрозни промени на интервертебралните стави.

  КТ на ниво Л5- Ес1 – медианна към парамедианна фрагментирана дискова херния в дясно с ангажиране на десния латерален рецесус. Компресия на дуралния сак.

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Съжалявам за това, че предният път е станала грешка и не съм Ви отговорил!
   Имате една дискова херния и протрузия (състояние пред дискова херния) на две съседни нива от гръбнака. За да не се получават нови кризи, трябва пролет и есен да провеждате профилактични процедури (физиотерапия и рехабилитация). Спортът не е противопоказание стига да няма подскачане, усукване в гръбнака и неподходящи изходни позиции. След приключване заниманията със спорт трябва обезателно да се подсушавате и предпазвате от течение (климатици).

   Поздрави: К. Ганчев

   • Цветомира Says:

    Много благодаря за бързия отговор! 🙂

 48. Mariq Urukova Says:

  Здравейте и от мен, Мария! И аз имам дискова херния след ЯМР се установи медианен,парамедианен в дясно,пролапс на пулпозното ядро на диска в сегмента L4-L5 , който е с набелязана сублигаментарна екстеоризация без фрагментация и т.н….придружаваща протрузия на фиброзния пръстен на диска,който едновременно стенозира ,както латералните рецесуси,така интервертебралните форамени на цитираното ниво и каудално на ниво L5-S1.Находката отговаря на дегенеративна стеноза на спиналния канал, акцентирана на ниво L4-L5 в дясно.Също така и от ЕМГ изследване :Данни за предкоренчева увреда за L5,S1 коренчета в дясно и задкоренчева увреда за S1,S2 коренчета в дясно.Освен това имам и проблем в дясна тазобедрена става ;двустранна коксартроза,с тенденция за анкилоза в дясно.Болките са ужасни ,не мога да си намеря място нито седнала нито легнала.Спортувам във фитнес зала и май само там не ме боли толкова.Сега пия индометацин и малко се поуспокои болката.Та въпроса ми е ще осакатея ли и искам да отида на процедури в Поморие,какви да са те и дали е добре да отида.Предварителмо Ви благодаря за вниманието!

 49. knganchev Says:

  Здравейте,
  Картината не е розова, но не и чак толкова мрачна! Добре е да се провеждат физиотерапевтични процедури, два пъти в годината. Обърнете внимание и на тазобедрената става. Трябва специализирана гимнастика за нея! Всичко зависи от Вас, да ли ще се инвалидизирате или не.

  Поздрави: К. Ганчев

  • Mariq Urukova Says:

   Благодаря Ви за отговора! От вчера ходя на физиотерапия и лечебна гимнастика за тазобедрената става >Ще отида и на Поморие и дано малко се закрепя,че не ми се ще да се стига до каквито и да било хирургически интервенции!!!Все пак бихте ли ми казали от кои процедури ще се почувствам по-добре? Благодаря!

 50. danka Says:

  г-н ганчев моля ви са ми разчетете диагнозата мед.дис.херния на ниво л4-5 парамедианна дх на ниво л5-с1 дегенеративни изменения на скенираните нива лекувах се 6м и вмомента нямам нечовешки болки но се страхувам да не се повтори опасно ли е много ви благодаря

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Всеки втори човек има дискова херния в лумбалния дял. При правилно лечение и профилактика на това заболяване, човек живее нормален живот!

   Поздрави: К. Ганчев

 51. Димитрина Минкова Says:

  Г-н Ганчев поставиха ми диагноза – “ КТ на лумбален сегмент-протрузия на диска на Л4-5 в ляво на парамедианно с редуциране на неврофорамена и стеноза на нивото в ляво. Каса е се за дискогенно-остеогенен тип стеноза на канала на ВЛ4-5 в ляво.“ Предлагат ми операция. Имали друго лечение? Благодаря!

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   Много зависи в каква степен стенозата (стесняването) е предизвикана от костно вещество или от мека тъкан (хернираното вещество)!!!! Все пак Ви препорчвам, ако няма отпадна симптоматика (парези на долни крайници), да опитате първоначално с консервативно лечение.

   Поздрави: К. Ганчев

 52. Mariq Urukova Says:

  Здравейте отново! Върнах се от лечението в Поморие и искам да кажа,че болката от дисковата херния и изтръпването на крака вече го няма.Болката в тазобедрената става я има но не е толкова силна и се надявам нещо да се подобри!

 53. Стаси Георгиева Says:

  Здравейте, от две години имам поставена диагноза кисти на Тарлов. Не съм много запозната с това заболяване, всичко което успях да разбера за него е, че не се лекува. От месец и половина имам болки и изтръпване в левия крак, които не се повлияват от никакво лечение. Въпросът ми е има ли някаква алтернатива, физиотерапия някакви процедури или вид лечение на симптомите? Възможна ли е пункция на тези кисти? Няма ли някакво медикаментозно лечение?

 54. Галина Атанасова Says:

  Здравейте,преди няколко дена ми поставиха диагноза дискова херния.направиха ми скенер и ми изписаха Калмацин ,NeOx и да се слагам от загряващите лепенки на кръста.Нямам никакъв ефект.Преди това пиех Вимово,Агапурин и Милгама и не ме болеше.Сега доктора ми каза или физиотерапия или сама да правя упражнения,само че незнам трябва ли да изчакам да ми пооминат болките или да почвам веднага.Искам и да забременея и така и не разбрах това ще ми прече ли?Мога ли да ви пратя снимката от скенера,както и заключението на доктора?Благодаря ви много!

 55. Павел Иванов Says:

  Здравейте , днес ми направиха ЕМГ. На 37 съм , работата ми е свързана с натоварвания – физически – мебелист съм .Заключението на специалиста е преднокоренчева увреда на л5 в ляво – намален процент ( 8 от 20 ) на ф вълнив ляво. За сравнение – дясно -(14 от 20)

 56. Павел Иванов Says:

  пропуснах , извинете всичко друго е в норма бих искал да науча за възможните методи за лечение и някои упражнения които бих могъл сам да правя за да подобря състоянието си. Благодаря за отделеното внимание.

 57. Ани Николова Says:

  Здравейте, вчера след направена рентгенова снимка на сакроилиачна става, резултатът е наличие на фрагментация в областта на каудалната половина на дясна сакроилиачна става. Не ми говори нищо това, а и лекарите не ми обясниха добре, направо ми предписаха инжекции. Това малко ме притесни, защото съм чувала, че поставянето им е рисково, все още не съм ги взела. Бих искала преди да предприема този метод на лечение, да чуя повече мнения по въпроса…, и изобщо има ли други начини, какви рискове крият те, лечимо ли е това или просто временно се застопорява болката?
  Благодаря Ви предварително!

 58. spas sinapov Says:

  zdraveite rabotata mi e svarzana s vsekidnevni natovarvania i ot okolo sedmica zapochna postepenno da me boli grabnaha v oblasta na krasta ne mnogo dobre moga da obesnia koi nomer preschlen e bolkata,no na nivoto na krasta. napraviha mi rengenova snimka i me osvedomiha che niama schupvane ili naruschenia na preshlenite .problema e che se namiram v chugbina i ne mnogo dobre si razbiram diagnozite. izpisaha mi bolko uspokoiavaschti,[burana] i [panacod] i tolkova. bolkata v krasta prodalgava zasega krainicite shvaschtania i problemi niamam no neznaia dali moge da rabotia taka prosto me e strah ot uslognenia.che sam blagodaren na niakakav savet i nachin na lechenie.

 59. silviq vacheva Says:

  Zdraveite,na 28 god.sam,imam silni bolki v krasta i leviq mi krak se naduva.Zaklu4enieto sled KT na lumbalni preshleni e lekostepenna ekscentrichna diskova protruziq poveche na lqvo na nivo L4-5.Kakvo bihte me posavetvali.Blagodarq predvaritelno

  • knganchev Says:

   Здравейте. Заповядайте в кабинета на преглед, защото да се провежда лечение по интернет е несериозно.

   Поздрави!


Коментари са забранени.