Кифоза, Ювенилна кифоза (болест на Шоерман-Мау)


Гръбначен стълбГръбначният стълб у човека има в сагиталната равнина (профил) 4 физиологични извивки, две назад (кифози) – в гръдната област и кръстната кост (кръстецът) и две напред (лордози) – в шийната и поясната област.Нормалното кифозно и изкривяване на гръдната част на гръбначния стълб търпи индивидуални промени в границите на 2540. Всяко увеличение на тази кривина е свързано с патологични промени, преди всичко в гръдните и коремните органи.

Видове кифози

1. Вродена кифоза – тя е свързана с аномалии във формата на прешлените. Наблюдава се много рядко. Може да бъде локализирана в поясно-кръстната област или да бъде генерализирана. Тогава целия гръбнак има формата на една дъга (кръгъл гръбнак). Деформацията не прогресира, не е болезнена и трудно се поддава на лечение.

2. Придобити кифозни деформации са вторични. Те се характерни при някои общи заболявания, които засягат и опорно-двигателния апарат.

А. Kyphosis juvenilis, болест на Шоерман–Мау

Кифозната деформация е само външна проява на заболяването. Наблюдава се в предпубертета или пубертета, по-често при момчета. Протича често безболезнено с увеличаване на нормалната гръдна кифоза и с намаляване или изчезване на поясната лордоза.

Причини и патогенеза

Смята се, че се отнася за асептична некроза на растежните зони на телата на прешлените, разположени в местата на граничните им повърхности. Това, че заболяването настъпва в предпубертетната или пубертетната възраст, говори, че едни от факторите за възникването му са нарушения в хормоналното равновесие по подобие на други хормонално обусловени ортопедични заболявания. Не се изключва и наследственият фактор.

Клинична картина

Развитието на заболяването е бавно. То започва в предпубертета или пубертета и продължава 1-2 години. Най-често протича без сериозни оплаквания или с чувство на по-лесна уморяемост или неопределени болки в гръбнака в края на деня или след натоварване. Наблюдава се постепенно увеличаване на степента на физиологичната гръдна кифоза и по-рядко с намаляване на поясната лордоза. Първоначално кифозата е податлива на корекция, докато постепенно се фиксира, давайки облика на т.н. „объл” или котешки гръб.Типична рентгенова картина при Шоерман-Мау

Диагноза

Тя се поставя въз основа на клиничното изследване, като се имат предвид възрастта на болния, оплакванията му и дъговидната кифозна деформация, която не се коригира до нормата. Направените рентгенографии уточняват диагнозата.

Лечение

КинезитерапияВключва кинезитерапевтично лечение, което цели корекция на кривината, засилване на паравертебралната мускулатура и релаксиране на скъсените гръдни мускули (m. pectoralis major at brevis). Много подходящо е плуването, като допълнително лечение, но трябва да се плува само по гръб, крака крол или бруст с дъска, за да се избегне засилването на и без това скъсените и с повишен тонус гръдни мускули. В по-напреднали случаи е необходимо, да се използват реклиниращи корсети.

Оперативно лечение под формата на клиновидни остеотомии в областта на най-деформираните прешлени и последваща стабилизация влиза в съображение по изключение, при много тежки случаи на изкривяване.

Реклиниращ корсет 1 Реклиниращ корсет 2 Реклиниращ корсет 3

   Реклиниращи корсети за лечение на Шоерман-Мау

Б. Кифози при рахит – тя се среща изключително рядко, изолирано от другите рахитични деформации в скелета.

Advertisements

2 Коментари to “Кифоза, Ювенилна кифоза (болест на Шоерман-Мау)”

 1. юлия Says:

  dobre e obesneno,no ne e iz4erpatelno,az imam tozi problem i neznam kade da hodia na le4enie.Ima li niakade sanatorium..?blagodaria vi

  • knganchev Says:

   Здравейте Юлия,
   Все пак инетрнет не е място за лечение!:)
   За да се предприеме подходящо и ефективно лечение, е необходимо да Ви се напарви функционална дигмостика. Посетете ортопед, физиотерапевт или мануален терапевт!

   Поздрави:К. Ганчев


Коментари са забранени.

%d bloggers like this: