Метаболизъм на глюкозата при диабетици тип II подложени на физическо натоварване


Затлъстяване - мъжки типПървоначално лечението при диабет тип II се състои в редуциране на телесното тегло, подходяща хранителна диета, двигателен режим и орални медикаменти за регулиране нивото на кръвната захар. В редки случаи, когато хипергликемията (повишено ниво на кръвна захар) не се коригира с гореописаните методи, към лечението се прибавя и инжектиране на инсулин.

Двигателният режим основно допринася за контрола на хипергликемията, поради подобряване на периферната инсулинова чувствителност, подобряване на инсулиновото захващане и регулиране на затлъстяването. Движението в комбинация с подходяща диета може да помогне за гликемичния контрол и да намали риска от развитие на диабет тип II. Когато спортуваме, се подобрява за кратък период инсулиновата чувствителност, намалява се неговата резистентност, като те изчезват няколко дни след прекратяване на физическото натоварване. Въпреки, че броят на инсулиновите рецептори остават непроменени при спортуване, се наблюдава увеличение на инсулин в мастните клетки, докато не се отбелязва такова в мускулните. И в двата типа клетки, броят и активността на транспортиращите глюкоза протеини, са увеличени с двигателния режим. Това води до увеличаване на инсулиностимулиран транспорт на глюкоза в мускулните клетки по време на физическо натоварване, което подобрява гликемичния контрол. В началото на физическото усилие, хората с диабет тип II, не отговарят с понижаване на концентрацията на глюкоза в серума, както тези които не страдат от диабет. Това се дължи на увеличеното поемане на глюкоза в периферните тъкани. Като резултат, серумната глюкоза е по-висока, продукцията на чернодробна глюкоза е спряна, за да се даде възможност за нормализиране на хипергликемията. В контраст на диабетици с тип I, тип II обикновено не страдат от хипогликемия, защото нивата на ендогенен инсулин обикновено могат да бъдат поддържани.

Хора, които се занимават със спорт и ползват орални хипогликемични агенти или инсулин, могат да имат проблеми с глюкозната хомеостаза по време на тренировка. Може да се наложи използване на по-ниски дози лекарства или да се увеличи приема на въглехидрати (или и двете), преди да упражняват вид спорт, за предотвратяване на хипогликемия.

Тежката хипогликемия е необичайна, тъй като хората все още са в състояние да намалят производството на ендогенен инсулин и спада в нивата на кръвната захар.

Advertisements
Публикувано в Спортна кинезитерапия. Етикети: , , , , , , , . Коментарите са изключени за Метаболизъм на глюкозата при диабетици тип II подложени на физическо натоварване
%d bloggers like this: