Масаж при бременни: ползи и предпазливост


Кинезитерапия при бременниМасажът има много ползи по време и след бременността. Един терапевт със специализирано обучение ще ви предостави опит и помощ в този много важен период в живота.
Предимства на масажа:
1. Облекчаване състоянието на тазобедрените стави, гърба и врата;
2. Понижаване на стреса;
3. Намаляване на отоците;
4. Повишава производството на майчиния хормон;
5. Улеснява раждането и намалява евентуалните усложнения по време на родовия процес;
6. Здраво бебе;
7. По-бързо възстановяване след раждането.

Както вие участвате с вашето тяло в развитието на бебето, така можете да подпомогнете този процес с помощта на пренаталния (предшестващ раждане) масаж. Масажът засилва кръвната циркулация, релаксира мускулите, повишава имунната система, потиска стреса и преодолява умората.

Първи триместър
Масажните техники по време на първия триместър са подобни, както при нормален масаж. Целта е релаксация, облекчаване на болката и др. Специално позициониране не се изисква и обработване на корема не е противопоказано. Аромати и аромотерапия трябва да се избягват за майки със сутрешно гадене. Вземат се мерки за профилактика на долната част на гърба (поясната област), таза и дискомфорта в краката, които обикновено започват през второто тримесечие.Пренатален масаж

Втори триместър
За бременните жени, релаксиращият масаж е от абсолютно значение. Майките обикновено се чувстват добре и имат повече енергия по време на второто тримесечие, но болките в ставите постепенно се увеличават паралелно с растежа на бебето. Масажът насърчава физическото, психическото и емоционалното благосъстояние. Проучване Miami Touch Research Institute показва, че масажът намалява напрежението, стреса, тревожността и депресията, причинена от хормоналните промени по време на бременността.

Трети триместър
Масаж на бременнаБременността може да окаже влияние върху тялото на жената. Повишената болка в кръста, тазобедрените стави, подуването на краката, безпокойството, умората, главоболието са често срещани, особено с наближаване датата на термина. Масажът облекчава болките, болките и спазмите в бедрата, гърба и мускулите на краката. Отокът се намалява в ръцете и краката. Равнището на стреса и тревожността значително се намаляват с масажната терапия.Тъй като бебето ви расте и с наближаване датата на термина, вашите стави започват да се разхлабват от хормона релаксин, се създава дискомфорт и се чувства халтавост в движенията.Обучени кинезитерапевти използвайки техники на масаж, стречинг, заедно с подходящи упражнения, могат да подготвят таза и краката ви за предстоящото раждане.

Advertisements

4 Коментари to “Масаж при бременни: ползи и предпазливост”

 1. mimi Says:

  imama qaki bolki v bedrata bremenasm 3 meses i me boli s4ko i stavi da je ne moga da piqa hap4eta mola posavetvate me

  • knganchev Says:

   Здравей Мими,

   Много ще ми е трудно да те съветвам по интернет.Много е несериозно!
   Необходимо е да се направи преглед, за да се види от къде са болките в краката?! Няма да е лошо да се свържеш с мен по телелфона и при необходимост да доидеш в кабинте ми.

 2. Вили Says:

  Здравейте, много искам да се възползвам от така наречения „масаж за бременни“ Бихте ли препоръчали къде и при кого да отида? Не бих искала да попадна на некфалифициран персонал. Благодаря предварително.


Коментари са забранени.

%d bloggers like this: