Бременност и кинезиотейп (КТ)


Бъдеща майкаБременността е специален период от живота на жената, характеризиран с много промени на тялото. Промените в хормоналните, структурни и енергийни нива са в основата на растежа на новия живот. Постоянните промени дължащи се на увеличаване корема на майката, често довеждат до разтягане на коремните и гръбни мускули, което води до проблеми в лумбо-сакралната област. Хормоналната рекалсация на коремните структури в подготовка за раждането може да доведе до възпаление на сакроилиачните стави. Лимфадемът на краката е чест резултат от притиснат лимфен възел в тазовата област, това води и до промени във венозната и лимфна система. Допълнително за намаляване на лимфната функция влияе и липсата на движение в последните етапи на бременността. Вземането на лекарства не е възможно поради възможността за предаването им към плода. Компресионните чорапи и  поддържащите дрехи за много майки не са решение заради тяхното „специално” състояние. Тъй като кинезиотейпът (КТ) има много сходни характеристики с кожата, той е лесно и приемливо решение за горепосочените проблеми. Същността на кинезиотейпа като тънък, лек и еластичен материал подобно на  кожата, позволява преминаването на „положителна сензорна информация” до кожата и нейните рецептори. Фактът, че след кратко използване на КТ, „поддържащoтo” усещане не се забелязва и човек може да се къпе и работи без някакви негативни ограничения, означава, че продуктът ще се приеме добре от бъдещите майки. Разноцветните лепенки КТ фокусират върху движението и заобикалящите неща за бременната жена и не символизират болест, като много еластични корсети за бременни и компресиращите чорапи.

Поддържане на коремните мускули

Чрез поставяне на КТ в началото на мускула до крайното залавно място, може да се увеличи напрежението в мускула, а при апликация в обратна посока се намалява напрежението. Когато кожата в коремнта област се движи, жената може да почувства най-добре действието на апликирания КТ.

Техники за правия, косия и напречния коремен мускул

Апликация за коремни мускулиПравият, косият и напречният коремен мускул могат да бъдат третирани с КТ, като по този начин се променя състоянието на мускулите и стойката на тялото към по-добро (подобрява се състоянието на мускулите и стойката).

Поддържане на кожата в коремната област

Наблюдава се по-добър контрол и функциониране на коремните мускули, както и определено подобрение в метаболизма в областта, където е приложен КТ, който ще поддържа кожата на корема от преразтягане и появата на стрии.

Проблеми в кръста

При много бременни жени структурните промени и продължителното пренапрежение водят до болка в лумбо-сакралната област. Тук могта  да се използват класическите техники за мускулна стабилизация иАпликация за проблеми в кръста стабилизация на лигаментите (ставни връзки). Чрез тези техники, положителни сензорни импулси ще преминават през рецепторите в сакралната област до таза. Поставянето на КТ едновременно върху коремните и гръбните мускули в повечето случаи дава оптимални резултати.

Проблеми в сакроилиачните стави (сакроилиачна дисфункция)

Апликация при сакроилиачна дисфункцияРазтягането и пренапрежението в сакроилиачните стави могат да доведат до трудности при ходене, поради поява на болка в тази област и по хода на ишиасния нерв. В този случай могат да се приложат две застъпващи се във форма на ветрило лепенки. Това от една страна ще осигури по-добро движение за лимфата и от друга страна ще даде стабилност на сакроилиачните стави. Основата на стреловидните лепенки във форма на ветрило трябва да се прилага възможно по-ниско, за да се получи преплитането на двете лепенки на височината на сакроилиачната област.

Проблеми с кръвообращениетоАпликация при цирколаторни проблеми

Като приложима техника е и използването на КТ за направата на спирали около крака, от средата на тялото до периферията, със съвсем малко разтегляне (10-20%).

Advertisements

5 Коментари to “Бременност и кинезиотейп (КТ)”

 1. Mariana Says:

  От къде може да се закупят тези лепенки?

  • lili.2007 Says:

   Zdravei Mariana,vidiah v foruma 4e si tursis ot kade da si kupis teipove.Az sam sportiska i naskoro si zakupih ot tozi sait http://www.bg.kinesiology-tape.biz No naistina e redno da ti go postavi spezialist ili pone 1pat da ti pokage.

 2. knganchev Says:

  Здравей Мариана,
  Принципно в България все още трудно се намират. Най-важното е, че те се поставят от сертифицирани лица, защото за всяко заболяване или проблем се изискват специални познания, диагностика и т.н. Това е цяла наука със своята философия, принципи и методи. За да има ефект Ви трябва специалист по кинезиотейпинг. Иначе ще се радвате на шарените цветове от лепенките!:)

 3. Д-р Иван Сибев Says:

  Поздравления за приятно информативния сайт. Също както колегата смятам че прилагането от квалифициран специалист е най-важно, за да има нужния ефект. В момента в България кинезио ленти все още рядко се намират (поне аз не мога да си ги намеря от нито една аптека или дори специализиран ортопедичен магазин). Купувал съм си от Англия преди, но ако е за лични нужди ще ти излезе малко скъпо. От една година ползвам доставчик от София и съм доволен. За информация можеш да разгледаш следния линк: http://www.mvd-igroup.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=56&lang=bg но препоръчвам задължителна консълтация със специалист!

 4. knganchev Says:

  Здравейте Колега,
  Много се радвам, че Ви е направило добро впечатление сайтът за кинезитерапия. Благодаря за изпратения линк. Работя в момента с този кинезиотейп и съм много доволен!
  Препоръчвам го на всички колеги, защото в момента той е най-добрият на българския пазар.

  Поздрави: К. Ганчев


Коментари са забранени.

%d bloggers like this: