Болки по време на бременност – профилактика и лечение


 

Болката е чест синдром съпътстващ бременните жени. Приблизително 25-56 % от бременните страдат от болки в поясната или тазовата област. Около 8 % от жените по време на бременност, стават изцяло неспособни да извършват елементарни дейности от ежедневието (работа и сън) от тези болкови състояния, като голяма част от тях се нуждаят от лекарско наблюдение в болнично заведение. При изследване на 870 жени, подложени на физикална терапия за лечение на болка по време на бременност, над 76% от тях са били с оплаквания от болка в сакроилиачните стави и 57% в срамната кост. Установена е корелация, че тези жени са имали предишни болки в гърба и таза, по-високо тегло преди и в края на бременността, история на хипермобилитет (халтавост на ставите) и синдроми на болка по време на бременност.

Предполагащи механизми за болки по време на бременност

Основните фактори вероятно са механични. Те се дължат на промени в постурата (позата) поради нарастващата маса на плода в коремната кухина и хормоните, отговарящи за промените на лигаментарния (връзковия) апарат в таза. Бременността може да компрометира стабилността присъща на костите и сухожилията в прешлените и таза, изискващи активна мускулна стабилизация.

Лечение

Профилактиката е в основата за борба с болковия синдром. На първо място е използването на нефармакологични средства. Това е важно да бъде разбрано, защото фетуса е пасивен приемник на някои медикаменти. Нефармакологичните средства включват обучение, съвети и упражнения под контрола на физикален терапевт. Добър ефект за повлияване на болката имат също така TENS (транскутанна/през кожата електро-нервна стимулация), топли и студени пакети, локални инфилтрации с анестетик или стероид.

Стабилизиращи упражнения, упражнения за релаксация на определени мускулни групи, корекционни техники, масаж, кинезиотейп и някои мануални техники, биха подпомогнали и разчупили порочния кръг който се получава при лоша позиция на гръбнака. Използването на специални поддържащи колани в областта на сакроилиачните стави и помощни възглавници при по-дълго седене на стол, могат да удължат активността на бременната жена и да намалят риска от появата на болки изискващи продължително лежане на легло, появата на разширени вени, тромби или постъпване за наблюдение в болница.

Advertisements

8 Коментари to “Болки по време на бременност – профилактика и лечение”

 1. Петя Says:

  Имате чудесен блог, който възнамерявам често да посещавам.

 2. pompea Says:

  Здравейте. В начална бременност съм – 4 месец. От месец страдам от болки в кръста. Но т.к. не съм имала до сега не мога да преценя, дали са изцяло от кръста. Та исках да ви питам – възможно ли е болката да наподобява менструална в кръстта, без това да е свързано с бременноста (консултирала съм се с няколко гинеколога). Или с други думи – как боли кръст?

  • knganchev Says:

   Здравейте,
   болките в кръста са си болки! 🙂 Локализациите са различни – в областта на бъбреците, ниско долу в самия кръст, болка в опашната област, болка в слабинната област, болка от старни на тазобедрената става, болка по бедрото и подбедрицата в задно направление и т.н.

   П.С. Дано съм бил изчерпателен

   Поздрави: К. Ганчев

 3. pompea Says:

  Благодаря, дали може да ми препоръчате кинезитерапевт работещ с бременни, от София.

 4. Mila Says:

  Честит Рожден ден!
  С пожелание да следваш мечтите си,
  смелост за да ги изпълняваш,
  търпение за да ги постигаш
  и много любов,
  за да дава смисъл на всичко това!


Коментари са забранени.

%d bloggers like this: