Сакроилиачна дисфункция при бременни жени


Сакроилиачните (СИ)  стави са два от най-важните центрове за поддържане на тялото, разположени така, че силите на теглото от туловището се трансферират от гръбначния стълб косо през таза към краката. По време на бременността, СИ стави могат да причинят дискомфорт дължащ се на разхлабване в ставите от влиянието на хормоните  и от стреса породен на растящото бебе в таза.Разпределение на натоварването

Женските хормони, които се отделят по време на бременността допринасят за отпускане   на съединителната тъкан в организма. Разхлабването на съединителната тъкан е необходим процес, който позволява  раждането на бебето. Тези промени водят до появата на хипермобилитет в СИ. В продължение на години това състояние може да доведе до износване хрущяла или до появата на артрит. Както може да се очаква, по-време на бременност жената е с по-голям шанс за проблеми в СИ стави.

Признаци и оплаквания (клинична картина)

 • Типично болката се усеща ниско в гърба и седалищните части.
 • Механичната дисфункция на СИ стави е съпроводена с тъпа болка.
 • Засилване и обостряне на болката, може да се провокира при качване по стълби, ставане от седнало положение и др.
 • Болката в кръста и седалището често ирадира в слабините отпред.
 • Честата смяна на положението на тялото спомага за избягване на напрежението в СИ стави и ставните връзки. (облекчаване на болката).
 • Когато СИ дисфункция е тежка, болката се появява в кръста, седалището,слабините и краката.
 • Болката може да се прояви в седалището и задната част на бедрото (исшиасна болка).
 • Загуба на чревния и/или на пикочния мехур контрол!
 • Болка по време на полов акт.
 • Понякога болката може да се проявява само в долната част на бедрата, като при диагностика може да се обърка с класическа исшиалгия.
 • Затруднено обръщане в леглото по време на сън.

 

Високото ниво на физическа активност  в периода преди забременяване , не гарантира протекция  на пациентите с болка в тазовата област по време на бременност, нито пък прилагането на физическо натоварване  във фитнес залите намаляват болките в таза.

За да се постави диагнозата СИ дисфункция се използват специализирани тестове, рентгенография или инжектиране на анестетик дълбоко в ставите – намаляването на болката е сигурен белег за увредата им.

Поведението при СИ дискфункция е да се нормализира функцията на ставите . Много често  имаме нарушена подвижност в тях, която е резултат от „заключване“ на една или двете стави. Честото разместване се дължи на инсуфициенция на ставните връзки и целта в тези случаи е стабилизацията на СИ стави.  Използват се редица мануални техники, автомобилизационни упражнения, колан за тазобедрени стави и др. Специалистите които се занимават с консервативното лечение са мануални терапевти, които след подробен функционален преглед  изготвят стратегии за лечение.

Упражнение 1

 

 

Упражнение 2

Упражнение 3

 

 

Упражнение 4

За повече информация: www.kabinet-vita.com

Advertisements
Публикувано в Кинезитерапия. Етикети: , , , , , . Коментарите са изключени за Сакроилиачна дисфункция при бременни жени
%d bloggers like this: